Kelkkailijan pitää itse selvittää, missä on luvallista kelkkailla. Kuvan kelkkailija ei liity tapaukseen. Kuva: Laura Jussila/IHME Creations

Kelkkailijan pitää itse selvittää, missä on luvallista kelkkailla. Kuvan kelkkailija ei liity tapaukseen. Kuva: Laura Jussila/IHME Creations

Golfkentällä ajettu moottorikelkoilla – vaikutukset nähdään vasta, kun lumi sulaa

Renko Satu
13.3.2023

Levi Golf & Country Clubin jokipuolen golfkenttien umpihanki houkutteli hiihtolomaviikoilla useamman eri porukan rälläämään sallittujen kelkkareittien ulkopuolelle. Golfklubilla ollaan tilanteesta huolissaan –hangen alla talvehtii herkkä, hyvin lyhyeksi leikattu nurmikko.

– Väyliä on ajettu ristiin rastiin sinne tänne. Vaikka tela ei menisi läpi nurmipintaan saakka, ajaminen voi silti aiheuttaa erilaisia tauteja ja poltetta greenille. Pahimmillaan sellaiset jäljet kestävät koko seuraavan kesän, niissä ei kasva mitään, Mika Kuusela kertoo.

Golfkentän ja nurmen hoitoon uppoaa vuodessa satoja tuhansia euroja. Talvella alue on osin merkitty lippusiimalla.

– Jossain kohdin siima on saattanut jäädä lumen alle, mutta siltikään alueelle ei voi vahingossa ajautua, Kuusela sanoo.

– Jokaisen pitää myös ottaa vastuu siitä, että selvittää, missä saa liikkua, hän jatkaa.

Kuusela muistuttaa, että asia koskee muidenkin lajien harrastajia.

– Jos kentällä kävelee syksyllä, kun nurmi on jäässä, jalanjäljet saattavat jäädä vuodeksi eteenpäin näkyville. Sama koskee pyöräilyä ja alkutalven vähälumiseen aikaan hiihtämistä.

Kuusela kertoo olevansa henkeen ja vereen kelkkamies ja senkin takia tällainen toiminta harmittaa.

– Muutamat aina töhöilee ja sen jälkeen osoitetaan sormella kaikkia kelkkailijoita. Pitäisi vähän ajatella, eikä vain tehdä.

Vastaavaa golfkentillä kelkkailua on tapahtunut aiempinakin talvina.

– Aina sinne on joitain kelkkailijoita eksynyt, mutta nyt kentällä ajelu on ollut todella paljon suurempaa. Tämänkertaisista kelkkailijoista meillä ei ole omia näköhavaintoja, mutta olemme saaneet alueella liikkuneilta vinkkejä siitä, minkälaista porukkaa siellä on ollut.

Kelkkailijan muistilista

Pysy reitillä. Kittilän ja Levin ympäristöstä löytyy kaikkineen lähes 900 kilometriä kelkkareittejä. Suomessa moottorikelkalla ei saa liikkua maastossa ilman maanomistajan lupaa. Metsähallituksen myöntämä uralupa ei myöskään anna oikeutta ajaa reittien ja urien ulkopuolella.

Noudata nopeusrajoituksia.

Pysy reitin oikeassa laidassa. Reitit risteävät paikoin muiden ulkoilureittien kanssa, joten noudata risteyksissä erityistä varovaisuutta.

Anna rauha poroille ja muille eläimille ja hidasta kohdattaessa.

Pidä turvavarusteet mukana, sillä kuljet osin erämaassa, jossa avun saaminen voi kestää.

Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea.