Junalakko uhkaa yhä maanantaina − veturinkuljettajat hylkäsivät jo saavutetun neuvottelutuloksen

Johanna Lipsanen
16.3.2023

Lakko uhkaa yhä pysäyttää koko junaliikenteen maanantaina 20. maaliskuuta. Veturinkuljettajia edustavan Rautatiealan Unionin RAU:n edustajisto hylkäsi torstaina iltapäivällä aiemmin päivällä saavutetun neuvottelutuloksen.

Edustajiston mukaan ratkaisu hylättiin, sillä siinä kaikki työhyvinvointiin liittyvät tavoitteet jäivät työryhmien varaan. Aiemmat huonot kokemukset työryhmätyöskentelystä ovat RAU:n mukaan rapauttaneet luottamuksen näihin.

Lakko pysäyttäisi kaikki lähi- ja kaukojunavuorot sekä valtaosan tavaraliikenteestä. Lakko kestäisi niin pitkään, että sovinto syntyy. Aiemmin RAU:n lakonuhka oli ajalle 20.−31. maaliskuuta.

Ostetuista lipuista rahat takaisin

VR kertoo maksavansa asiakkailleen rahat takaisin lakon ajalle ostetuista junalipuista, jos lakko toteutuu. Liput voi myös maksutta muuttaa toiseen ajankohtaan. Lakon alkaessa sunnuntai-iltana 19. maaliskuuta lähteneet yöjunat ajetaan määräasemilleen asti. Ajantasaiset tiedot junaliikenteen poikkeuksista voi tarkistaa osoitteesta www.vr.fi/junaliikenne-nyt.

Työriidan sovittelua jatketaan vielä huomenna perjantaina valtakunnansovittelijan johdolla.

Työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla helmikuun lopulta lähtien. Rautatiealan Unioni on aiemmin hylännyt jo kaksi sovintoehdotusta.