Neljän sukupolven mittainen tarina Levistä

Renko Satu
23.3.2023

Se taisi olla tammikuun puoliväliä, kun kävelin kovassa pakkasessa ympäri Levin keskustaa. Vaikka alue oli pääosin entuudestaan tuttu, Levin Sanomien uutena kustantajana oli mukava kierrellä kortteleita ja katsella, onko jotain jäänyt huomaamatta. Keskustasta löytyi hauskaa kontrastia: uusia ja vähän vanhempia korkeita chalets-rakennuksia, ja niiden keskellä muutamia pieniä, vanhoja kelohirsimökkejä. Yksi mielenkiintoisimmista mökeistä kätkeytyi pieneen kuusisaarekkeeseen aivan YIT:n valtavan rakennustyömaan taakse, eturinteiden vasempaan laitaan.

Kun helmikuun puolella lounastin työtuttavani kanssa, keskustelumme kääntyi Levin historiaan. Kävi ilmi, että Levin vanhimman yksityismökin omistaa tuttavani tyttären ystävän perhe. Mökki on juuri se sama, jota olin ihastellut tammikuisella kävelylläni.

Mökin rakennuttivat Pirkko ja Ilkka Äijälä, jotka ovat nyt jo edesmenneet. Tavoitin kuitenkin Leila Suurlan (os. Äijälä), joka on yksi Pirkon ja Ilkan kolmesta lapsesta. Leila vei minut aikamatkalle 60-luvun puoliväliin: kapulahisseihin, lippuvihkoinen, tansseihin ja matkailun kiihkeimmän kehityksen alkulähteille.

Jos Levin tarina ei siis ole vielä tuttu, tässä lehdessä pääset siihen mukaan. Se, mikä tarinassa on erityisen hienoa, on Pirkko Äijälän vankkumaton usko Levin matkailuun. Saman uskon jakaa hänen perheensä, jonka omistuksessa mökki yhä on. Ja toisin kuin voisi kuvitella, Levin kasvu ja uudet rakennukset eivät heitä purista, päinvastoin. Perhe on ottanut kehityksen ja uudet palvelut ilolla vastaan.

Kotimaiset matkailijat palasivat

Leila Suurla välttelee Leviä hiihtoloma-aikaan, eläkeläinen ehtii muulloinkin. Hiihtolomilla perheen mökille suuntaavat lapset ja lapsenlapset. Tänä keväänä hiihtolomasesonki veti Leville kotimaisten lisäksi myös paljon keskieurooppalaisia vieraita. Tähän vaikuttivat uudet lentoreitit. Levin hotelleissa majoittui pääasiassa hollantilaisia, saksalaisia, itävaltalaisia, belgialaisia ja ranskalaisia.

Matkailussa on palattu normaaliin siltä osin, että suomalaiset matkustavat enemmän perinteisinä loma-aikoina. Esimerkiksi tammikuussa oli suomalaisvieraita vähemmän kuin edeltävänä tammikuuna koronapandemian aikaan. Visit Levin helmikuun myynti kokonaisuudessaan saavutti tänä vuonna ennätyksellisen vuoden 2020 helmikuun. Maaliskuusta näyttää tulevan myös viime vuotta parempi.

Kansainvälisten vieraiden määrä näkyi myös rinteillä. Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen kertoo, että Levin rinteillä vieraili ulkomaalaisia asiakkaita tämän kevään hiihtolomasesongilla lähes 15 000 hiihtopäivän verran, kun viime vuonna luku oli 8 500. Kokonaisuudessaan laskupäiviä kirjattiin tällä hiihtolomakaudella Levin rinteillä lähes saman verran kuin viime vuonna eli hieman yli 120 000.

Hiihtolomien jälkeenkin on ollut vilkasta. Edessä on vielä kauden huipennukset: pääsiäinen ja vappu.