Keittiötä hallitseva pari tonnia painava napolilainen pizzauuni oli sattuman kaupalla myynnissä Äkäslompolossa. Uunin nostaminen sisään ravintolan keittiöön kesti kokonaisen työpäivän. Aitoa napolilaista pizzaa paistetaan 450-asteisessa avotuliuunissa vain noin minuutin.

Keittiötä hallitseva pari tonnia painava napolilainen pizzauuni oli sattuman kaupalla myynnissä Äkäslompolossa. Uunin nostaminen sisään ravintolan keittiöön kesti kokonaisen työpäivän. Aitoa napolilaista pizzaa paistetaan 450-asteisessa avotuliuunissa vain noin minuutin.

Pizza de Levi tuo napolilaistyyliset pizzat tunturiin

Laura Leppäjärvi
24.3.2023

Mitä syntyy, kun yhdistää kaksi ennakkoluulotonta yrittäjänaista, Lapin tunturit ja yhteisen rakkauden hyvään pizzaan? Ainakin tässä tapauksessa lopputuloksena on tasokas ja viihtyisä napolilaistyylinen pizzeria, joka on ehtinyt jo lyhyessä ajassa hurmata lukuisat pizzan ystävät.

Ravintolan ikkunasta kävelykadulle loistava neonpinkki kyltti kiinnittää tehokkaasti ohikulkijoiden katseen. Seinälle ripustettu kyltti julistaa yksinkertaista, mutta varsin tehokasta viestiä: ”Stop talking and buy me a pizza”.

Sisällä ravintolassa tunnelma on iloinen ja pitsantuoksuinen. Tarjoilijat kantavat pöytiin herkullisen näköisiä pitsoja, jotka kirvoittavat pöytään saapuessaan innostuneita huudahduksia. Neonvärisen tekstin ohella toinen ravintolan katseenkiinnittäjä on avokeittiön keskellä nököttävä valtava, kullanvärinen pitsauuni.

On selvää, että täällä ruokaan suhtaudutaan intohimolla.

Ei kokemusta ravintola-alalta

Tunturin ravintolamaailman uusin tulokas Pizza de Levi on perheyritys, jonka toiminnasta vastaavat siskokset Susanna Sillanpää ja Tuire Sjöblom. Myös Sillanpään tytär sekä Tuiren aviomies ja poika on aktiivisesti mukana yrityksen toiminnassa.

Pääkaupunkiseudulta Lappiin muuttaneet naiset saivat spontaanin idean napolilaistyylisen pitserian perustamisesta vuosi sitten. Kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta ravintola-alasta. Sjöblom oli työskennellyt suuren osan aikuisiästään parturi-kampaajana, Sillanpää on toiminut perheen omistaman metallialan yrityksen toimitusjohtajana.

”Kävin ensimmäistä kertaa baaritiskin toisella puolella siinä vaiheessa, kun rakensimme oman tiskin ravintolaamme”, Sjöblom myöntää nauraen.

Levin luonto ja tunnelma olivat hurmanneet siskokset jo aiemmin. Molempien hankkiessa mökit tunturin kupeesta alkoi yhteisen yrityksen perustaminen tuntua luonnolliselta valinnalta.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan yrittäjäkaksikon oli määrä avata tunturiin laadukas sisustusliike, jonka yhteyteen he olisivat perustaneet pienen kahvilan.

”Olemme molemmat kovia pitsafaneja ja aloimme kiinnittää huomiota siihen, ettei Leviltä löydy lainkaan napolilaistyylistä pitseriaa. Lopullinen liikeidea muotoutui siis paitsi oman intohimomme, myös selkeän markkinaraon mukaan”, Sjöblom kertoo.

Pizza de Levi on perheyritys, jonka toiminnasta vastaavat siskokset Susanna Sillanpää ja Tuire Sjöblom. Myös Susannan tytär Laura on mukana toiminnassa.

Pizza de Levi on perheyritys, jonka toiminnasta vastaavat siskokset Susanna Sillanpää ja Tuire Sjöblom. Myös Susannan tytär Laura on mukana toiminnassa.

Huippukokin opissa

Maailman parhaaksi pitsaksikin tituleeratun napolilaisen pitsan valmistuksessa on kolme tärkeää kriteeriä: taikina, raaka-aineet sekä uuni. Myös Pizza de Levi panostaa ruoan valmistukseen aidon pitsauunin sekä laadukkaiden raaka-aineiden merkeissä. Kaikki ravintolan ruoat aina pitsataikinasta tomaattikastikkeisiin ja jälkiruokiin saakka tehdään alusta loppuun saakka itse.

Alusta asti oli selvää, että ravintolan pyörittämisessä apua pyydettäisiin alan huippuammattilaisilta. Yksi Pizza de Levin konsulttina toimineista henkilöistä on Suomen parhaimpiin keittiömestareihin lukeutuva Hans Välimäki. Välimäen avustuksella ravintolan lopullinen toiminta-ajatus ja ruokalista hioutuivat nykyiseen muotoonsa.

”Päätimme maksaa oppirahat mieluummin näin kättelyssä kuin päätyä Kuppilat kuntoon -ohjelmaan muutamaa vuotta myöhemmin”, naureskelee Sjöblom.

Haastatteluhetkellä Pizza de Levi on ehtinyt olla auki vajaan viikon. Jo muutamassa päivässä niin ruoka kuin ravintolan tunnelmakin ovat keränneet valtavasti positiivista palautetta. Osa asiakkaista on ruokaillut pitseriassa useampaan otteeseen.

Suosio on yllättänyt yrittäjäkaksikon positiivisesti.

”Kyllähän se tuntuu hyvältä, että kuukausien työ ja uurastus palkitaan näin upealla vastaanotolla! Matkaan on mahtunut lukuisia mutkia, mutta kaikesta on selvitty ja tässä sitä nyt ollaan”, Sjöblom hehkuttaa.

Hän kiittelee myös vuolaasti alueen muita yrittäjiä, jotka ovat jakaneet auliisti omia kokemuksiaan tuoreille yrittäjille. Osa saadusta avusta on ollut myös konkreettista: kun ravintolaan tilattujen baarijakkaroiden toimitus viivästyi kuljetusalan lakon takia, tarjosivat muut ravintolayrittäjät omia jakkaroitaan lainaan.

Tulevaisuudessa Pizza de Levin aukioloajat tulevat noudattelemaan pääosin tunturin sesonkivaihteluja. Koska ravintolan tarkoituksena on palvella matkailijoiden ohella myös paikallisia asiakkaita, ovat yrittäjät valmiita muokkaamaan aukioloaikoja kysynnän mukaan.

Ajankohtaisin tieto aukioloajoista löytyy ravintolan sosiaalisen median kanavista sekä pian avautuvilta nettisivuilta.

”Pitseriamme on elävä muistutus siitä, että kuka tahansa meistä voi pystyä mihin tahansa. Mitään oikeasti hyvää ei voi saada, mikäli ei koskaan uskalla heittäytyä ja yrittää!”