Uusi harrastebussi Kittilän ja Sirkan välille

Renko Satu
14.3.2023

Harrastebussin kyytiin voi hypätä maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Pilottijakso alkaa 20. maaliskuuta ja jatkuu 15. huhtikuuta saakka.

Alppikoulun eli Levi Snow Sport Academyn käyttämä oppilaskuljetus Kittilästä Sirkkaan avataan yhteiskäyttöön. Linjasta on hyötyä esimerkiksiksi nuorille, jotka haluavat käydä harrastamassa Kittilästä Sirkassa, ja kaikille, jotka haluavat vaikkapa retkelle, ostoksille tai muuten Sirkan ja Levin matkailukeskuksen palveluiden äärelle. Linjaa voi hyödyntää aikataulun mukaan edestakaisin Kittilä–Sirkka–Kittilä, tai vain yhteen suuntaan. Tarjolla on myös kausikortti koko pilotoinnin ajalle.

Idea harrastusbussista on kytenyt jo vuosia, kun eri asiayhteyksissä on tunnistettu logistinen haaste: Kittilässä useimmat perheet joutuvat kuljettamaan lapsensa harrastuksiin, varsinkin jos harrastuspaikat ovat kauempana. Kittilästä pääsee Leville kaukolinjoilla useita kertoja päivässä, mutta niiden aikataulut eivät välttämättä sovi perheiden tarpeisiin. Sesonkiaikoina linja-autot ovat usein myös melko täynnä.

”Kittilästä Leville on yllättävän pitkä matka vain viedä lapsi rinteeseen ja hakea sieltä pois. Aika on työssäkäyvillä perheellisillä ihmisillä aina kortilla”, kuvailee Levi Snow Sport Academyn päävalmentaja Jukka Markkanen tarvetta harrastebussilinjalle.

”Toki tarve on myös toiseen suuntaan, Sirkasta Kittilään, ja muiden kylien osalta, mutta tässä vaiheessa jo toiminnassa oleva Kittilä–Sirkka-linja avataan kokeilukäyttöön.”

Alppikoulu on järjestänyt jo yli 20 vuotta Kittilässä asuville opiskelijoilleen kahdesta kolmeen kertaa viikossa kuljetukset omiin harjoituksiinsa Levin rinteille.

”Kuljetuksessa olisi tilaa myös muille rinteeseen, kylpylään tai muuten Leville haluaville. Nyt haluammekin tarjota kuljetusapua paikallisille perheille ja nuorille suksijoille ja lautailijoille. Alppikoulun yksi keskeisistä tehtävistä on edistää rinnelumilajien harrastamisen kulttuuria Kittilässä ja tämä on yksi hyvin konkreettinen tapa siihen”, Markkanen sanoo.

Harrastebussin toteutumista on edistetty Kideve Elinkeinopalveluiden toteuttamissa kestävän liikkumisen hankkeissa. Hankkeiden yhtenä painopisteenä on ollut kehittää kestäviä liikkumismuotoja, jotka helpottavat alueen asukkaiden arkea. Harrastusbussi on matalan kynnyksen palvelu, jonka avulla sekä säästetään ajokilometrejä että vähennetään liikkumisen hiilijalanjälkeä.

Linjalle toivotaan runsaasti käyttöä, ja kokemuksen pohjalta voidaan arvioida, olisiko harrastebussin tyyppiselle toiminnalle tarvetta jatkossakin, ja millaisilla linjoilla. Linjasta voi jättää palautetta.

Bussilinjan tilaajana on Kittilän kunta osana Levi Snow Sport Academyn toimintaa, ja sen avaamista harrastebussiksi ovat tukemassa Levi Ski Resort ja Agnico Eagle Finlandin Kittilän kaivos, liikennöitsijänä toimii Tilausliikenne Olli Oy. Liikennöitsijä huolehtii kalustostaan sopivankokoisen ajoneuvon linjan käyttäjämäärän mukaan.

Kittilän Harrastebussi

Lähtöpysäkkien osoitteet

Kittilän koulukeskuksen pysäkki, Valtatie 9, 99100 Kittilä

Zero Pointin pysäkki, Hissitie 8, 99130 Sirkka

Matkan varrella olevilta pysäkeiltä pääsee kyytiin ja niillä voi jäädä pois, lipun hinnat ovat osalle matkaa samat kuin koko matkalle.

Aikataulut

Harrastebussi liikennöi ma, ke ja la aikavälillä 20.3.–15.4.

Maanantaisin ja keskiviikkoisin: klo 15.45, Kittilä-Sirkka, klo 19.00 Sirkka-Kittilä

Lauantaisin: klo 9.15 Kittilä-Sirkka, klo 16.00 Sirkka-Kittilä

Hinnat

5 € kerta edestakaisin

3 € suunta

20 € kausikortti, henkilökohtainen

Liput ostetaan bussista, maksu käteisellä tai kortilla.