Särestöniemi-museo sijaitsee Kittilässä Kaukosen kylässä.

Särestöniemi-museo sijaitsee Kittilässä Kaukosen kylässä.

Vieraile Kittilän taidegallerioissa

Renko Satu
23.3.2023

Nappaa tästä vinkit kulttuurikohteista.

Galleria Raekallio

Kolmikerroksinen Galleria Raekallio on itsessään nähtävyys. Galleriassa on viikoittain vaihtuva näyttely. Raekallio maalaa vesi- ja öljyvärein ihmisiä, poroja ja luonnonilmiöitä. Galleriassa on tarjolla kahvia ja taatelikakkua. Avoinna päivittäin kello 10–18. Osoite Muoniontie 1746, Sirkka, puhelinnumero +358 40 484 0122, verkkosivut galleriaraekallio.com.

Galleria Veli-Koljonen

Ateljee ja galleria Muonion Särkijärvellä. Koljonen tunnetaan luonnon kuvaajana. Hänen öljyväritöissään Lapin luonto voi näyttäytyä riemullisessa väriloistossa, äänettömässä usvavaipassa tai neitseellisen valkoisessa avaruudessa. Herkimmät voivat löytää maalauksista lappilaiseen luonteeseen kiinteästi liittyvän mystisen kaihon. Vierailut sopimuksen mukaan, +358 400 690 452. Verkkosivut: velikoljonen.fi.

Galleria Sibakow-Mansikka

Briitta Sibakow-Mansikka maalaa akvarelli-, akryyli- ja öljyvärein suurehkoja esittäviä teoksia. Hän kuvaa maalauksissaan Lapin rikasta luontoa ja sen moninaisia yksityiskohtia , mm. tunturimaisemia, kasveja ja eläimiä, mutta myös perinteistä lapin kulttuurimaisemaa. Galleria sijaitsee Kittilän kirkonkylällä osoitteessa Ollilanojantie 15. Avoinna torstaisin kello 10–17, muulloin sopimuksen mukaan. Verkkosivut: sibakow-mansikka.fi.

Reidar Särestöniemen museo

Reidar Särestöniemi (1925–1981) on eräs tunnetuimpia suomalaisia taiteilijoita ja aikansa merkittävin lappilainen taiteilija. Hän syntyi nuorimpana lapsena Alma ja Matti Kaukosen, sittemmin Särestöniemen, seitsenlapsiseen perheeseen Kittilän Kaukosen kylään. Museoalue koostuu ateljee-, galleria- ja kahvilarakennuksista. Vanha Särestön tila liittyy museoalueeseen. Uusi päänäyttely Arktinen aamu – Reidarin inspiraation lähteillä on esillä 30.11.2023 saakka. Lisäksi muuttuvia näyttelyitä. Museo on avoinna ti–la kello 12–18, suljettu juhlapyhinä. Lipunmyynti suljetaan kello 17. Museokorttikohde. Ryhmille on varattavissa opastettuja kierroksia. Verkkosivut: sarestoniemimuseo.com.

Einari Junttila -taidemuseo

Kansainvälisesti tunnetun taiteilija Einari Junttilan (1901–1975) koti, esillä on taiteilijan syntymän 120-vuotisjuhlanäyttely. Oppaana Einarin tytär Terttu Junttila. Museo on avoinna torstaisin 13–17, muulloin sopimuksen mukaan (+358 40 703 4657). Liput 5 euroa. Museo sijaitsee Kittilän kirkonkylällä osoitteessa Sammontie 5.

Levi Summit, Sámiland

Sámiland-näyttely kertoo Saamen kansan tuhansien vuosien historiasta, kulttuurista ja mytologiasta. Sisänäyttelyssä opit mitä eroa on kolttasaamelaisilla ja tunturisaamelaisilla, millaisia ovat perinteiset saamelaiset elinkeinot ja muinaiset taruhahmot. Ulkonäyttely tutustuttaa sinut saamelaisiin rakennuksiin ja poronhoitoon. Sámiland kuuluu UNESCO Observatorion kulttuurikyläohjelmaan. Osoite Tunturitie 205, Levi. Avoinna päivittäin 10–20. Verkkosivut: samiland.fi