Kaisa Mäkäräinen oli ylivoimainen Ylläs–Levillä.

Kaisa Mäkäräinen oli ylivoimainen Ylläs–Levillä.

Ylläs-Levi Hiihdon voittoon Kaisa Mäkäräinen ja Thomas Bing

Renko Satu
16.4.2023

Lähes 800 hiihtäjää starttasi lauantaina 15. huhtikuuta Ylläs-Levi Hiihdon 70 kilometrin ja 55 kilometrin matkoille upean aurinkoisessa kelissä. 70 kilometrin naisten kisan ylivoimaiseen voittoon hiihti ampumahiihdon maailmanmestari Kaisa Mäkäräinen. Miesten 70 kilomterin voitto meni Saksaan Thomas Bingille.

Kaisa Mäkäräinen luisteli huikeaan voittoon 70 kilometrin matkalla jättäen toiseksi tulleen Evelina Niemen 15 minuutin päähän. Kaisa Mäkäräisen voittoaika oli 2:47:45, toiseksi hiihtäneen Evelina Niemen aika oli 3:02:27 ja kolmanneksi tulleen Helena Lundkvistin aika oli 3:04:28.

– Jouduin kisan alussa myös miesten vetohommiin, mutta se kenellä tuntuu olevan paras vauhti, niin se vetäköön. Miehet laskivat sitten alamäissä heittämällä edelle, vaikka minulla oli tänään tosi hyvä suksi. Tämä oli kiva kokemus ja minulla oli parempi kulku nyt, kuin keskiviikkona Lapponiassa. Tässä tuli nyt talven kaksi kisaa hiihdettyä, sanoi Kaisa Mäkäräinen maalissa.

Saksan Thomas Bing lähti Ylläsjärveltä heti kisan kärkeen ja piti paikkansa miesten kisassa koko 70 kilometrin matkan ajan. Saksalaisen voitto aika oli 2:35:02. Thomas Bing on kilpaillut useissa maailmancupeissa, maailmanmestaruuskilpailuissa ja olympialaisissa. Toisena maaliviivan ylitti yksi Suomen tunnetuimmista pitkän matkan hiihtäjistä Kari Varis ajalla 2:37:11 ja kisan kolmanneksi tuli hiihdossa myös meritoitunut Risto Uusivirta ajalla 2:37:17.

Bingin perässä maaliin tullut Kari Varis oli tyytyväinen kisaansa.

– Oli tosi mukavaa hiihtää ja kerrankin pääsi hiihtämään vapaalla tämän reitin, Varis totesi maalissa.

Äkäslompolosta startannut 55 kilomterin matka oli miesten osalta Kittilän yläkoulun yhdeksättä luokkaa käyvän Elmeri Helanderin juhlaa. Maalisuoran loppukiri käytiin kittiläläisten Helanderin ja Oskari Tannisen välillä, jonka Helander vei yhden sadasosan erolla ajalla 2:18:32. Oskari Tannisen aika oli 2:18:33, ja kolmanneksi hiihti Joona Soinimaa ajalla 2:22:59.

Naisten 55 kilometrin matkalla kansallisen tason hiihtäjä Rebecca Ehrnrooth ylitti Levillä sijainneen maaliviivan ajalla 2:33:19. Rebeccan perässä toiseksi tuli kittiläläinen Annika Autto ajalla 2:44:43 ja kolmannen sijan nappasi kittiläläinen Laura Ollila ajalla 2:46:52.

Tapahtuma sai kiitosta osallistujilta sekä yleisöltä, myös keli oli mitä parhain.

– Kaikki meni tosi kivasti, ei ole mitään murheita kuulunut. Maaliin tulleet ovat olleet kaikki yhtä hymyä, se kertoo paljon. Järjestelyt tehtiin vimpan päälle ja hiihtäjillehän tätä tehdään, sanoi kilpailujohtaja Mikko Koutaniemi.

– Tänään oli liukas ja nopea keli. Ladut eivät olleet kuitenkaan liian jäiset, laturataryhmälle kiitos hyvin hoidetuista baanoista. Ensimmäiset tulivat maaliin puolituntia odotettua nopeammin, tämä kertoo keliolosuhteista. Teimme tapahtumaa ilon kautta ja onnistuimme täydellisesti, kertoo tuotantopäällikkö Marja Rauhalammi.

Ylläs-Levi Hiihto järjestetään ensi vuonna 6.4.2024 ja hiihtotyylinä on perinteinen. Ilmoittautuminen on jo auennut!